Nederlands
Israëlietische
Gemeente
UTRECHT
ORGANISATIE
LIDMAATSCHAP
RABBINAAT
ONDERWIJS
JEUGD & STUDENTEN
- - - ENGLISH - - -
  LAATSTE NIEUWS:
75 Jaar Na de Oorlog
publicatiedatum: 04 May 2020
4 mei Dodenherdenking - 2020 - door Ruben van Praagh Vandaag had ik...
 
DATUM: 12 Kislew 5781
PARASJA:
Sjabbat tijden: (Midden Nederland)
Begin:
Eind:
Nieuwsberichten
75 Jaar Na de Oorlog
Publicatiedatum: 04 May 2020 om 15:03 uur

4 mei Dodenherdenking - 2020 - door Ruben van Praagh

Vandaag had ik een toespraak zullen houden, in aanwezigheid van de burgemeester van Utrecht, de altijd wakende en beschermende Jan van Zanen, en hopelijk nog enkele leden van de gemeenteraad en het college. Op 4 mei ben ik - niet de hele dag, maar toch - bezig met de belangen van drie groepen. Groepen die ik vertegenwoordigen mag, maar waar ik mijzelf buiten plaats.

Ik vertegenwoordig dus niet "de joden" vandaag, als ik dat op een ander moment al wel zou doen. Ik vertegenwoordig ook niet de toekomst, de jeugd, alhoewel ik hun belangen wel wil helpen verdedigen. Ik vertegenwoordig niet alle slachtoffers van...

Onthulling Joods Monument Utrecht
Publicatiedatum: 31 October 2015 om 23:47 uur

Onder massale belangstelling is donderdagavond 29 oktober het Joods Monument Utrecht onthuld. Dit eerste publieke monument voor de 1239 joodse inwoners van Utrecht die slachtoffer werden van de sjoa is het werk van een hiertoe opgerichte stichting van voornamelijk niet-joodse inwoners van Utrecht, om ook de vierde stad van het land na 70 jaar eindelijk een monument en herdenkingsplek te geven voor haar joodse inwoners. Opperrabbijn Jacobs: “Onze gedachten zijn bij hen, en dan ook en juist bij hen die volledig werden uitgeroeid met hun nazaten.”


Er waren...

Veenendaal: steenonthulling & herdenking
Publicatiedatum: 09 April 2015 om 10:39 uur

Op woensdag 4 maart werd een steen onthuld op de joodse begraafplaats Veenendaal, die officieel ook tot onze gemeente behoort sinds de opheffing van de joodse gemeente Veenendaal. Het betrof een grafsteen op het graf van Joseph van Praagh, die in de oorlog in Veenendaal onderdook, daar ziek werd en er vervolgens overleed. Uit nood werd hij eerst in de tuin van zijn onderduikadres begraven, later is hij alsnog op de begraafplaats ter aarde besteld. Een steen was er echter niet, tot hiervoor een actie werd opgezet door de Stichting Zikna, geleid door rabbijn Katz uit Amsterdam, die een persoonlijke band met Veenendaal heeft. Dankzij Zikna, en de bereidwillige donatie van de complete steen door Steenhouwerij Buddingh, is het nu toch van een matseiwa gekomen en is de matseiwa ook...

Toespraak Burgemeester van Zanen
Publicatiedatum: 29 January 2015 om 18:58 uur

Op 23 december was de officiële opening van het Joods Studentenhuis "Hillel House Beth Sara". Burgemeester Jan van Zanen hield hierbij een toespraak.

Daarnaast werd ook het 225-jarig bestaan van de NIG Utrecht gevierd, en natuurlijk de laatste avond van Chanoeka. De drukbezochte avond was een doorslaand succes!

http://www.utrecht.nl/college-van-b-en-w/burgemeester-en-wethouders/burgemeester/toespraken/een-fraai-en-hecht-huis-in-de-stad/Sjoel Heemstede & Studentenhuis Utrecht
Publicatiedatum: 29 January 2015 om 18:40 uur

De voorzitter van het NIK sprak bij de opening van de nieuwe sjoel in Heemstede ook over ons nieuwe studentenhuis, dat hij op de laatste dag van Chanoeka 5775 zelf zou bezoeken.

http://www.nik.nl/2014/12/een-nieuwe-sjoel-heemstede/Rosalie Smid-Wisch op de TV bij Pauw en Witteman
Publicatiedatum: 15 January 2012 om 20:44 uur

19 januari draait de nieuwste film van Rudolf van den Berg in de bioscoop, Süskind. De film behelst het leven van Walter Süskind, die tijdens de Tweede Wereld Oorlog als lid van de Joodse Raad en hoofd van Hollandsche Schouwburg in Amsterdam werd opgedragen de deportaties van joodse inwoners te coördineren. Maar hij redde ook het leven van honderden kinderen.

Dit gebeurde met behulp van een kinderdagverblijf, waar mevrouw Smid-Wisch op dat moment werkzaam was. Onder leiding van Süskind en met de hulp van andere crècheleidsters zorgde ze ervoor dat joodse kinderen uit de crèche werden gesmokkeld en onder konden duiken.

Salo Muller was een van de kinderen die op deze manier in Friesland onderdook en daar de oorlog overleefde. Ook de...